Att hedra de bortgågna

R, här är historien om det stora huset på kyrkogården.

Grulos mausoleum störst i Malmö

Text: Dan Ivarsson
Publicerad 26 oktober 2004 0.02 Uppdaterad 23 april 2005 23.27

ORGENFRI. Jenny Grulo, 23 år, har precis lagt ett stort fång rosor på mamma Katicas grav. Nu står hon bland höstlöven på Mellersta kyrkogården och torkar bort tårarna ur ögonvrån.
- Min mamma är borta. Jag har inte klarat av att gå hit tidigare. Men det här kommer att bli jättefint, säger hon och pekar på det stora mausoleet som familjen håller på att bygga runt Katica Grulos sarkofag.

Hittills har arbetarna gjutit grunden och murat upp väggarna till gravtemplet, som ska bli 42 kvadratmeter stort och kläs in med beigefärgade stenplattor.

På insidan ska fondväggen täckas i svart granit, med graverade bilder av Katica Grulo tillsammans med Jesus och två änglar. Framsidan av templet ska prydas av sex stora pelare med joniska kapitäl.
Katica Grulos änkeman Lacko Grulo rullar ut den stora ritningen över templet, och visar hur ingången ska se ut, med en ornamenterad dubbelport av handsmidd metall.

Runt kapellet ska alla fönster få plexiglasrutor med svarta metallgaller för att minska inbrottsrisken. Och guldrosor för skönhetens skull.
42 år när hon dog
Katica Grulo vara bara 42 år gammal när hon dog efter en svår astmaattack den 21 juli i somras. Katica och Lacko Grulo har sju barn tillsammans.
De skilde sig för tolv år sedan, men har ändå fortsatt att vara vänner.

- De hade lovat varandra att när de går bort ska de vara i samma grav. Nu blir det så. Om inte Gud kommer tidigare och hämtar oss, säger Jenny Grulo, som liksom föräldrarna är djupt troende och medlem i Malmö pingstförsamling.

Det är Lacko Grulo som har drivit fram att hans ex-fru ska få Malmös största gravmausoleum, med plats för hela familjen. Det är också Lacko Grulo som har bestämt att gravtemplet ska vara i romersk stil.
- Jag gick runt och tittade på de svenska gravarna här på kyrkogården. Då fick jag lite idéer, säger han.

Lacko Grulo menar också att det blir billigare att bygga en riktigt stor familjegrav än att uppföra flera gravmonument i putsad granit, som många av Grulos släktingar har gjort.
Till exempel visar han upp graven över sin farfar, Juraj Lakatos, som var hövding över hundratals romer i Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Polen, Tyskland och Ryssland.

- Jag vill inte att mina barn ska behöva bygga fler gravar i framtiden. Det är lättare så här, nu har vi en familjegrav, säger Lacko Grulo.

Familjens tradition är att de döda ska begravas utan att lägga någon jord på kistan. Därför bygger de mausoleer eller sarkofager ovan jord.
Flera av dem ligger intill det nya gravkapellet, i hörnet mellan S:t Knuts väg och Sorgenfrivägen, där kyrkogården inte har några speciella regler om hur gravarna får se ut.

Familjen Grulos gravtempel kommer att bli klart någon gång i vinter.
Exakt när beror på vädret och hur snabbt det går att få tag på allt byggnadsmaterial.

 


Kommentarer
Postat av: Qelle

Tack så myckeet! Intressant

2011-04-27 @ 21:32:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0